FAQ

Q: Vad är ”Och sedan föll regnet?”

A: ”Och sedan föll regnet” är en ungdomsserie på fem böcker, (Bara för Terese, Och sedan föll regnet, Låt mig aldrig falla, Aldrig mer vi samt (O)skyddad), som jag började skriva 2007. Böckerna är skrivna i okronologisk ordning och jag håller därför på att redigera ihop serien.

Q: Hur fick du idéen till berättelsen?

A: Jag fick idéen när jag skulle ta mitt körkort hösten 2007. Bok nr 2, Och sedan föll regnet, som bär samma namn som serien, är egentligen första boken jag skrev. Inspirationen var alla de hemska videoklipp vi såg om rattfylleri, och boken började som ett samhällsinlägg om rattfylleri men övergick sakta till att handla om så otroligt mycket mer. I dag handlar serien om familjerelationer, kärlek och människors styrka.

Q: Vad är temat till ”Bara för Terese”?

A: Mobbing. Kärlek. Utanförskap. Styrka. Många teman samlade i ett.

Q: Vad är temat till ”Och sedan föll regnet”?

A: Från början rattfylleri, men övergick till sorg över att ha förlorat en närstående, krossade drömmar, kärlek och mycket, mycket mer.

Q: Vad betyder ”Dum spiro, spero?”

A: ”Dum spiro, spero” är en del av ett latinskt citat och betyder ”Så länge jag andas, hoppas jag”. Det är det citat som Tristan tatuerar in på höger underarm, och även det citat som bäst sammanfattar serien. 🙂

Q: Har serien någon temalåt?

A: Ja, det har den! Lalehs fantastiska låt ”Some die young” är temalåten till hela serien. För mig är det Tess ord till Tristan. Den finns också i en helt underbar version av Gavin Mikhail (lyssna här!) och det är Tristans ord till Tess. Det är underbart att samma sång/text kan användas till dem bägge.

Q: Varför kallar du serien för en ”new-adult” serie i stället för en ungdomsserie?

A: ”New-adult” är en relativt ny term (från 2009) och innebär att bokens protagonister/huvudpersoner är mellan 18-25. När Bara för Terese börjar är Terese 15 år. När (O)skyddad slutar är hon 26 år. De första tre böckerna är mer ungdomslitteratur, medan de två sista definitivt är en cross-over till ”new-adult”. I de sista böckerna är Tess 23-26 år gammal och de böckerna hanterar mer vuxna teman, som hur det är att flytta hemifrån, plugga, skaffa familj, lägenhet osv.